vrijdag, augustus 05, 2005

Operator onafhankelijk aanbieden van content


De Telegraaf stopt met het aanbieden van berichten op Vodafone Live. Als reden geeft de Telegraaf dat de portal van de telecomaanbieders de distributie van de content teveel beperkt.

"We willen informatie op zoveel mogelijk relevante kanalen aanbieden. We zijn niet alleen een krant. De portals van de telecomaanbieders belemmeren in feite onze contentdistributie."

In de nieuwe opzet biedt het krantenconcern een mobiele ’feed’ aan die niet afhankelijk is van het platform van de telecomaanbieder. Iedere gebruiker van UMTS en GPRS kan op zijn mobieltje een speciaal adres invoeren. Lezers kunnen tevens voorkeuren voor bepaalde onderwerpen instellen.

Al eerder kwamen Icemobile en Endemol met een dergelijke operator onafhankelijke dienst.

Wat betekent dit voor mediabedrijven? Moeten zij het voorbeeld van Telegraaf volgen of juist gebruik (blijven) maken van de portals van de operators, wat feitelijk de startpagina's zijn voor het mobiele internet?

Waarschijnlijk speelt de kracht van het merk hier een belangrijke rol. Telegraaf.nl is een portal/startpagina op zichzelf. Maar hoe zit dat met de dienst van Icemobile en Endemol? Ook zal het te maken hebben met het type content. Zal iemand zelf bedenken om leuke entertaining content (a la 2GOTV) te gaan bekijken via zijn mobiel, of zal een gebruiker hier juist op de portal van de operator op geattendeerd moeten worden? Ik denk het laatste.

Als laatste is er nog een issue ten aanzien van het invoeren van url's op de mobiele telefoon. Dat is niet erg handig (op zijn zachtst gezegd); hier bieden links op een portal natuurlijk een voordeel. Wellicht zou een shotcode (op de site van de Telegraaf, of in de krant) een mooi middel zijn om eenvouding op de juiste url te komen.

1 opmerking:

Pjong zei

De Telegraaf zegt feitelijk dat Vodafone Live niet relevant is. Wanneer mobiele portals als Vodafone Live of I-mode de regie over onderwerpen en ingangen niet in handen geven van de gebruikers zullen de grote spelers idd het voorbeeld van de Telegraaf volgen. Surfen via Vodafone Live voelt toch vooral als 'internetje spelen' in een te kleine zandbak, omringd door een groot lelijk hek.