zondag, juli 24, 2005

TV kijken op de PC?


Wat zal het worden, TV kijken op de PC? Of internetten op het TV toestel? Welke device staat straks centraal in de huiskamer? De meeste experts zijn het erover eens dat consumenten geen TV zullen kijken op hun PC (PC-TV). Toch zijn er tal van initiatieven op dit gebied. Zo biedt Casema via www.tvportal.nl tal van televisiekanalen aan haar klanten. De NOS zendt vanaf het seizoen 2006/2007 de Champions League ook live uit via internet. De omroep is hieraan gebonden door de overeenkomst met de voetbalorganisatie UEFA. Onlangs werden de concerten van Live8 ook live via het web uitgezonden, waarbij in tegenstelling tot op televisie de concerten allen integraal online waren te volgen.

Tja... wat zal het worden?. Voorlopig is de penetratie van de internetPC vele malen hoger dan de penetratie van digitale televisie. Bovendien zijn de mogelijkheden voor interactie en transactie via het web nog veel uitgebreider dan via digitale televisie of mobiel. Uiteindelijk zal het zo zijn dat bepaalde content vooral geschikt is voor PC-TV, andere voor digitale TV dan wel mobiel. Of beter, consumenten zullen in de diverse kanalen andere content verwachten. De uitdaging voor content- en mediabedrijven is mijns inziens dan ook om (content)proposities te ontwikkelen voor betreffende kanalen. Het eenvoudig doorzetten van de Opennet stream via het web of mobiel lijkt een onvoldoende sterke propositie.

2 opmerkingen:

Yme Bosma zei

Goed te zien dat je weer aan het schrijven bent!

Wat is het verschil (straks) tussen PC en TV? Waarom maak je uberhaupt het onderscheid?

Pjong zei

De mate waarin de mogelijkheid tot interactie wordt aangeboden is één manier om content te specificeren. Nemen gebruikers van DigiTV bijvoorbeeld genoegen met het soort 'interactie' dat hun DVD-speler te bieden heeft? In hoeverre spelen de mate van doorzoekbaarheid van content, opslag- en bewerkingsmogelijkheden en beschikbare communicatietools op de (PC)TV / mobile devices een rol in de kanaalkeuze van gebruikers? En is met het toevoegen van dit soort interactieve lagen aan pakweg open net streams sprake van andere content, of gaat dit nog verder. Bekijken mensen 'straks' vlogs op tv in de huiskamer, of blijft dit contentype voorbehouden aan PC / Mobiel?