donderdag, juli 14, 2005

Digitale televisie via DVB-H standaard

Digitale televisie 'via de ether' (DVB-T) werd al aangeboden door o.a. Digitenne. Een logische stap is natuurlijk het ontvangen van dit signaal via de mobiele telefoon.

KPN is dan ook begonnen met de eerste praktijkproeven van interactieve digitale televisie via de mobiele telefoon volgens de DVB-H standaard. Om de beelden geschikt te maken voor het formaat van het mobieltje worden ze gecomprimeerd volgens DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld), de standaard voor televisie op mobiele toestellen.

Punt is natuurlijk wel dat hier feitelijk sprake is van broadcasting (vergelijk het met het doorgeven van het signaal via de traditionele kabel). KPN haast zich dan ook om te zeggen dat ook de interactieve mogelijkheden van digitale TV op een mobiel toestel worden getest door gebruik te maken van het mobiele (UMTS) netwerk.

Daarnaast denk ik dat het eenvoudig doorgeven van 'bestaande' TV content niet afdoende is. Niet alle bestaande content is geschikt om te kijken op mobiel. Mediabedrijven/TV zenders zullen uit onze bestaande content/programma's de juiste content moeten halen en 'verknippen' en ook nieuwe specifieke content moeten ontwikkelen (of kopen), die speciaal geschikt is voor mobiel en die beter past bij het specifieke mobiele gebruiksmoment. Kortom , een aparte contentpropositie voor mobiel.

1 opmerking:

Anoniem zei

IK vraag me af of KPN dit op eigen kracht kan. Vodafone is ook al begonnen met mobiele televisie. Op www.mobiel.tv geloven ze weer meer in het portalmodel voor mobiele tv.