woensdag, augustus 10, 2005

TV Oranje: themakanaal via digitale televisie


Onlangs is een nieuw digitaal themakanaal gelanceerd, TV Oranje. TV Oranje brengt 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar videoclips en tv-beelden van Nederlandse artiesten, Nederlandse orkesten en Nederlands cabaret. Van pop tot rap en van cabaret tot klassiek. Horizontaal geprogrammeerd. Vrij van reclameblokken en met beeld en geluid van digitale kwaliteit. Met de mogelijkheid voor de liefhebber van interactieve sms-chats!

Hartstikke leuk en goed initiatief, want op dit gebied gebeurt er in Nederland nog maar weinig. Natuurlijk zijn er de themakanalen van de publieke omroep, maar de andere omroepen die prominent aanwezig zijn op het opennet in Nederland, houden het voorlopig nog vooral bij ambities als het gaat om themakanalen (MTVNetworks uitgezonderd). SBS wil 3 themakanelen starten, waaronder TV10 en ook de EO heeft ambities.

Het roept ook een aantal vragen op. 'Vrij van reclameblokken'? Hoe gaat TV oranje een dergelijk kanaal dat exploiteren? Als ze het van de fee p/sub p/maand moeten hebben zullen ze voorlopig niet uit de kosten komen, aangezien de penetratie van de settopbox minimaal is. Of verwacht TVoranje flink te gaan verdienen aan de interactieve sms-chats? 'TV Oranje is alleen te ontvangen via de digitale decoder van uw kabelexploitant'. Waarom ook niet gewoon via web/internet (PC-TV)? De penetratie van breedband internet is vele malen hoger dan van digitale televisie. Bovendien kan TV Oranje op die manier bouwen aan een multimediaal platform voor betreffende muziekliefhebbers. Via digitale televisie kunnen de liefhebbers concerten bekijken, via het web ontvangen ze allerlei achtergrondinformatie en kunnen ze de cd van hun favoriete artiest kopen. Misschien loop ik op de zaken vooruit en komt dat alles nog.

Mochten de mensen achter TV Oranje dit lezen (de kans is klein ;-)) dan wens ik ze alle succes toe, want het media landschap verandert alleen als er pioniers als deze opstaan.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

"The NET is a waste of time, and that's exactly what's right about it."
cheesecake chocolate jamie olivers recipe

Anoniem zei

nog nooit gedacht dat kabelexploitanten graag wíllen betalen om TV Oranje te mógen uitzenden? Unieke content, extra verkopen aan settopboxes en extra-abonnementen....

Dáár dus van!

Marcel Houtman zei

zou kunnen. zou ik sterk vinden van TV Oranje als ze die deal zouden hebben gemaakt. kabelaars zijn doorgaans niet zo happig om voor deze content te betalen.