zaterdag, november 10, 2007

Burgerjournalistiek...ook ministers voor de camera!

Toch wel gaaf dat het Skoeper Hermijboom steeds weer lukt om een minister voor haar telefoon te krijgen. Deze keer minister van Defensie Van Middelkoop op de dag dat hij een klacht indient tegen het programma Argos!

donderdag, oktober 04, 2007

Hoe belangrijk zijn homepages in web 2.0?


Op AdvertisingAge las ik dit artikel over hoe belangrijk homepages van websites nog zijn met de opkomst van web 2.0 functionaliteiten als tag clouds, social recommendations, video syndication etc. De conclusie ligt voor de hand namelijk dat homepages steeds minder belangrijk worden.

AdAge geeft ‘four tips for digital design’:

- Make content portable with widgets and RSS so people can interact with it anywhere.
- Turn on consumer ratings and reviews and allow commenting wherever possible.
- Invest in online video (zie ook eerdere post)
- Think outside your site -- how do search, social media, offline ads and blogs relate?


Goede tips voor (online) uitgevers, tv zenders en anderen lijkt me!

Bron: AdAge/Digital

Tekst bij foto:
'In the DNA': Red Bull makes its content fun and portable by being everywhere users are and reinforcing the brand without pushing the product.

Video on the web


Op het Digital Design Blog staat een leuk artikel over videostreaming op het internet. Met name de eerste alinea met cijfertjes sprak me aan. Wow!

Almost 4 billion minutes of human time are devoted to watching videos on YouTube per month, according to recent MediaMetrix reports. While that’s 18 billion minutes short of the time spent on Yahoo! Mail, and 3 billion short of the time whiled away on Yahoo! Messenger, it’s a whopping 1.5 billion more minutes than people spent searching Google.

Bron: Digital Design Blog

maandag, oktober 01, 2007

Wat kunnen uitgevers verdienen aan online?


De grote uitgevers in dit land zijn druk met hun investeringen in met name internet. Allen hebben de ambitie om de omzet van 'online' sterk te laten groeien. Wat is in potentie de omzet die ze zouden kunnen maken? Een berekening:

Adverteren via internet wordt snel populairder. De advertentie-inkomsten zullen toenemen, doordat internetgebruikers via breedband interessanter zijn voor adverteerders. In 2006 bedroegen de inkomsten uit internetadvertenties 137 miljoen euro (exclusief ‘key word’- en arbeidsmarktadvertenties). Dat is 41,2 procent meer dan het jaar ervoor. Het aandeel van het segment internet op de advertentiemarkt neemt de komende vijf jaar significant toe van 5,4 procent in 2006 naar 7,7 procent in 2011.

Dus in 2011 gaat 7,7% naar internet. Dat is dus 7,7% * 3,6 miljard = 277,2 miljoen. Stel dat 30% search/keyword is (83,1 miljoen), dan hou je nog 194 miljoen over (brutto). Daar gaat dan nog 15% bureaucommissie van af (29,1 miljoen). Dan hou je 164,9 miljoen over, die verdeeld moet worden over alle online proposities van Telegraaf, Sanoma, PCM, RBI, RTL etc.

Zeg dat de grootse 4 partijen 80% van de markt pakken (allemaal 20%) dan is er per speler ca. 32 miljoen om te zetten. Met extra B2C/C2C omzet (classifieds, shop, vergelijken/affiliate etc.) zouden betreffende partijen de omzet uit online wellicht kunnen stretchen naar ca. 50 - 60k.

Agree? Of mis ik potentiele omzet?


Verdienen aan betaalde content of adverteerders?


Playboy in the USA verandert haar businessmodel. Hoewel Playboy content heeft waar consumenten online graag voor willen betalen, kiest zij nu toch voor een advertising-model. Door haar content gratis aan te bieden zal het bereik van de site sterk groeien en kan zij een groter beroep doen op de marketingdollar van adverteerders.

In de basis geloof ik in deze strategie. Dat betekent wel dat Playboy in staat moet zijn om het bereik daadwerkelijk te verkopen cq. een goede fillrate te realiseren. Met alleen een groot bereik ben je er niet. Een sterke salesforce die bij voorkeur geintegreerd verkoopt (print en online) is key. Daarnaast moet er voldoende advertisingmoney in de markt is om uberhaupt het bereik kwijt te kunnen.

dinsdag, augustus 14, 2007

Meer tijd voor Content

Internetters besteden bijna de helft van hun tijd online aan content, een toename van 37% ten opzichte van 4 jaar geleden, aldus paidContent.org.

De belangrijkste drivers voor deze groei zijn:
- the growth to faster internet access
- the growing popularity of online video and social nets
- improvements in the quality and speed of searches
- and the simple fact that there’s more online material to spend time with

bron: http://www.paidcontent.org/

Deze trend hebben we afgelopen jaar ook gezien binnen Talpa. Er heeft de afgelopen 2 jaar een enorme groei plaatsgevonden in het aantal opgevraagde videostreams, zowel livestreams, programma gemist streams als losse videostreams. In juli (vakantietijd) van dit jaar werden ca. 5 miljoen streams opgestart. In de topmaand maart van dit jaar waren dat er zelfs meer dan 8,5 miljoen.

Leuk om te vermelden is dat wij ook hebben gezien dat consumenten steeds meer bereid zijn om te betalen voor videocontent. Iedere maand realiseren we bijvoorbeeld enkele tienduizenden transacties voor de 24/7 livestreams van De Gouden Kooi; voor de afdeling Interactive een belangrijke "money maker". En ook zijn er iedere week enkele duizenden betalende kijkers naar de livestreams van de Jupiler League.

maandag, augustus 13, 2007

BBQFacts verandert cross-media landschap

Zie onder: erg grappige post op BBQFacts, een parodie op MarketingFacts. Jammer dat Flabber er al weer mee stopt. Doet me denken aan de tijd dat Mr Tromp hier nog rondliep. Thop! ;-)

====== bron: BBQFacts ======

Hyves-API verandert cross-medialandschap

Nu mede-oprichter van Hyves en goede vriend Raymond Spanjar heeft beloofd dat de Hyves-API er eindelijk komt (zie ook het artikel over CTC), staan de adverteeerders te trappelen om hun diensten via deze Application Programming Interface aan te bieden. Een van de grote voordelen is dat de API het aantal AJAX-requests zal verlagen, wat de snelheid van de site - waar veel over werd geklaagd de afgelopen decennia - alleen maar ten goede kan komen. We vroegen het AJAX-specialist W. van Hanegem: "Hyves is een netwerk voor vrienden, door vrienden. De requests die ze elkaar sturen nemen echt niet af door een apie of twee." Omdat wij ons niet door de eerste de beste het bos in laten twitteren (zie: google), kaartten we de kwestie aan bij Leonard Pfeiffer, Second Life-goeroe, vermeend private investor in Twitter, broer van Michelle en oprichter van viralcrossmediabureau Verspreid mijn Ziekte. Hij was enthousiast over de Hyves-API: "Helemaal toppiejoppie!". Dat bevestigt ons vermoeden: het crossmedialandschap staat op het punt drastisch te veranderen. Geen NS-trein zonder een LCD-scherm met je laatste "krabbels", die de hele coupƩ met je mee kan lezen, waarna de trein zal twitteren als een bos vol Scobles. We houden jullie op de hoogte!

====== bron: BBQFacts ======
PS 1. Ik heb niks tegen Hyves. In tegendeel; ik ben best een actieve gebruiker.
PS 2. Ik heb niks tegen Marketingfacts. In tegendeel; ik ben een actieve lezer.

NMa zeg JA....

Het is zover. De NMa heeft de deal tussen Talpa en RTL goedgekeurd. Tien bestaat na 2 jaar (bijna) niet meer. Nog even en een groot deel van de Tien programmering is te zien bij RTL.

Het was een fantastisch avontuur waar ik met trots op terugkijk. Aan de afdeling Interactive heeft het zeker niet gelegen. Niet alleen zijn we zeer innovatief geweest in het gebruik van nieuwe media en hebben we een stevig bereik opgebouwd, ook hebben we in 2 jaar een break-even operatie neergezet.
Vergelijk ook ons bereik (volgens Alexa) eens met een aantal van onze concurrenten. Niet slecht voor een zender met 'slechts' 1 kanaal en een marktaandeel van 6 - 7%.

Ik schreef al eerder over de vele zaken die we hebben gerealiseerd. Voor een impressie bekijk dit filmpje ("Talpa is Interactive") eens. En we hadden nog allerlei mooie plannen voor nieuwe web 2.0 toepassingen, zoals bijvoorbeeld een applicatie waar gebruikers zelf hun video mash-up mee kunnen maken; iets dat al heel intensief gebeurt met 'onze content'.

Hoewel de meeste collega's op de afdeling nog ongeveer 2 weken te gaan hebben, gaan Edwin, Ton en ik nog 2 maanden door om alle zaken netjes af te handelen met onze leveranciers, adverteerders etc.

Ik ben (alvast) grote dank verschuldigd aan al mijn collega's en leveranciers voor hun tomeloze inzet en een fantastische tijd. Ik hoop (en weet zeker) dat we de komende jaren intensief zullen blijven samenwerken. De ervaring die jullie (en ik) hebben opgedaan binnen Talpa is goud waard, in welke industrie je ook gaat werken.

PS. Overigens, het goede nieuws is - hoewel er mensen zijn die daar anders over denken ;-) - dat De Gouden Kooi online gewoon in zijn huidige vorm (en op het bestaande Talpa platform) in de lucht blijft.

dinsdag, juni 26, 2007

Bloggen op Hyves

Precies waar ik op zat te wachten; Hyves maakt het mogelijk om mij eigen Houtwatch blog te integreren op mijn Hyves pagina middels een RSS feed. En vanaf vandaag kan ik ook meer gadgets toevoegen dan 3. Lekker bezig!

dinsdag, juni 12, 2007

The battle for the desktop: widgets & gadgets

Wie wint uiteindelijk de strijd om een plekje op de desktop? Zal de "desktop applicatie" uiteindelijk de rol van de browser overnemen? Hoeveel applicaties zal de gemiddelde gebruiker op zijn desktop accepteren?
Precieze antwoorden op deze vragen heb ik niet. Vermoedelijk zullen gebruikers een aantal gadgets downloaden die functioneel van aard zijn (weer, klok, nieuws etc.). Daarnaast willen gebruikers waarschijnlijk gewoon ge-entertained worden.

In ieder geval is Talpa de eerste TV zender die 2 gadgets lanceert. Een functionele voetbalgadget waarmee gebruikers de livescores van wedstrijden uit diverse competities kunnen volgen. En een superhippe De Gouden Kooi gadget om 24/7 de verrichtingen van de Miljonairs in de villa te kunnen volgen. Deze laatste gadget krijgt een mooie waardering binnen de Vista gadget gallery. Mooi werk Samuel van Deth!!

So now what? (2)

Alweer een tijd geleden schreef ik een post over de mooie dingen die we allemaal hebben uitgevoerd. Hierbij een video impressie van de belangrijkste projecten van afgelopen 2,5 jaar en ook een tipje van de sluier voor de komende tijd. Gemaakt door onze video-editor Remko Tielemans!

dinsdag, mei 15, 2007

Joost (Juiced) !!

Is het nu "Juiced" of Joost? Wat maakt het eigenlijk uit. Het is een fantastische ontwikkeling van 2 ijzersterke ondernemers. Talpa doet daar natuurlijk aan mee!

Hier mijn bijdrage in het Radio 1 programma van de NCRV, MM Magazine, waarin tevens (vooral) de CTO van Joost wordt geinterviewd.
En hier vind je een artikel over Joost in FemBusiness ("Oorlog om de kijker") waar ook Talpa in genoemd wordt.

Tot slot hier een post van Frank Janssen over TV 2.0 dat ook gedeeltelijk gaat over Joost.

vrijdag, januari 12, 2007

Mashing up the content....!


CBS gaat haar gebruikers online een mooie dienst aanbieden. Binnenkort is het namelijk mogelijk om met de content van CBS eigen videoclips (mashups!) te maken; een mooie vorm van co-creatie. Daarmee omarmt CBS feitelijk het YouTube mashup model.

Leuk is natuurlijk dat deze mash-ups weer via de site te zien zijn en gedeeld kunnen worden met andere gebruikers (de community). De omzet die CBS maakt - door voor deze content streamspots te zetten - wordt gedeeld met de makers van de mashups, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Metacafe.

Moonves (CEO CBS) announced a deal with Sling Media allowing netizens to carve up their content and share it with others online, and split the advertising revenue.

Het kan interessant zijn om een dergelijke tool via Tien.tv aan te bieden. Er is content voldoende en doorgaans heeft Talpa de rechten op deze content. Bovendien hebben we een flinke database opgebouwd met members...daar zitten vast creatieve geesten tussen die we kunnen activeren. En zou het bijvoorbeeld niet leuk zijn om de mashups vervolgens op zender te laten zien (15 seconds of fame)? Hoe kunnen we hier geld aan verdienen? Zou een gebruiker hiervoor willen betalen?
(met dank aan Samuel)



Een stoer Gouden Kooi Mash Up!

donderdag, januari 11, 2007

So now what?


Afgelopen 1,5 jaar hebben we onze portal Talpa.tv (nu: Tien.tv) beschouwd als onze tweede zender. Destijds was dat best een vernieuwende manier van kijken naar de website van een zender en het werd dan ook opgepakt door diverse media.

Die strategische richting hebben we op diverse manieren uitgewerkt. Bijna alle programma’s die op zender te zien zijn, zijn terug te vinden via Programma Gemist. We hebben allerlei Behind the Scenes materiaal geschoten en extra ruw materiaal (dat de uitzending niet heeft gehaald) via de site ontsloten. We hebben Gooische Vrouwen eerder online aangeboden dan op zender tegen 2,95 Euro en meer geĆ«xperimenteerd met betaalde content, onder andere met Big Brother. We hebben diverse 24/7 livestreams ontsloten, waaronder de livestreams van De Gouden Kooi, die overigens nog succesvoller zijn dan de livestreams van Big Brother. We hebben twee 24/7 channels ontwikkeld, een 24/7 Backstage channel en een 24/7 Lotte channel, die straks makkelijk doorgezet kunnen worden bij de kabelaars. We hebben diverse programma's gevodcast en samen TV kijken via MSN mogelijk gemaakt. En tot slot hebben we een nieuwe voetbalportal gelanceerd, DeWedstrijden.tv, waarin we veel live voetbalbeelden tonen (o.a. Jupiler League, Bundesliga en Serie A), maar ook allerlei interviews, persconferenties etc. En dat is slechts een deel van alles wat we hebben gedaan…

Kortom, we hebben enorm veel videocontent ontsloten het afgelopen 1,5 jaar en ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat we Tien.tv hebben gepositioneerd als onze tweede zender. Het resultaat is nu een portal die maandelijks tussen de 20 en 30 miljoen pageviews genereert en die maandelijks enkele miljoenen opgevraagde videostreams genereert. Daarnaast hebben we een hele flinke database van geregistreerde gebruikers opgebouwd, waarvan een substantieel deel opt-in is. En we hebben leuk geld verdiend ook nog.

Prima allemaal…maar wat nu? Wat te doen nu zelfs RTL door heeft dat hun portal gepositioneerd moet worden als hun vierde zender (van wie zou RTL dat hebben)? Hoe blijven we onderscheidend ten opzichte van onze concurrenten? Hoe kunnen we additionele revenu stromen genereren naast de reguliere bannering, streamspots, emailmarketing etc.? Wat doen we met de grote database van vaste gebruikers? Moeten we iets met web 2.0, communities, social networking, persoonlijke omgevingen, co-creation etc.?

Een antwoord vinden op bovenstaande vragen is mijn missie voor de komende maand(en).