donderdag, oktober 04, 2007

Hoe belangrijk zijn homepages in web 2.0?


Op AdvertisingAge las ik dit artikel over hoe belangrijk homepages van websites nog zijn met de opkomst van web 2.0 functionaliteiten als tag clouds, social recommendations, video syndication etc. De conclusie ligt voor de hand namelijk dat homepages steeds minder belangrijk worden.

AdAge geeft ‘four tips for digital design’:

- Make content portable with widgets and RSS so people can interact with it anywhere.
- Turn on consumer ratings and reviews and allow commenting wherever possible.
- Invest in online video (zie ook eerdere post)
- Think outside your site -- how do search, social media, offline ads and blogs relate?


Goede tips voor (online) uitgevers, tv zenders en anderen lijkt me!

Bron: AdAge/Digital

Tekst bij foto:
'In the DNA': Red Bull makes its content fun and portable by being everywhere users are and reinforcing the brand without pushing the product.

Video on the web


Op het Digital Design Blog staat een leuk artikel over videostreaming op het internet. Met name de eerste alinea met cijfertjes sprak me aan. Wow!

Almost 4 billion minutes of human time are devoted to watching videos on YouTube per month, according to recent MediaMetrix reports. While that’s 18 billion minutes short of the time spent on Yahoo! Mail, and 3 billion short of the time whiled away on Yahoo! Messenger, it’s a whopping 1.5 billion more minutes than people spent searching Google.

Bron: Digital Design Blog

maandag, oktober 01, 2007

Wat kunnen uitgevers verdienen aan online?


De grote uitgevers in dit land zijn druk met hun investeringen in met name internet. Allen hebben de ambitie om de omzet van 'online' sterk te laten groeien. Wat is in potentie de omzet die ze zouden kunnen maken? Een berekening:

Adverteren via internet wordt snel populairder. De advertentie-inkomsten zullen toenemen, doordat internetgebruikers via breedband interessanter zijn voor adverteerders. In 2006 bedroegen de inkomsten uit internetadvertenties 137 miljoen euro (exclusief ‘key word’- en arbeidsmarktadvertenties). Dat is 41,2 procent meer dan het jaar ervoor. Het aandeel van het segment internet op de advertentiemarkt neemt de komende vijf jaar significant toe van 5,4 procent in 2006 naar 7,7 procent in 2011.

Dus in 2011 gaat 7,7% naar internet. Dat is dus 7,7% * 3,6 miljard = 277,2 miljoen. Stel dat 30% search/keyword is (83,1 miljoen), dan hou je nog 194 miljoen over (brutto). Daar gaat dan nog 15% bureaucommissie van af (29,1 miljoen). Dan hou je 164,9 miljoen over, die verdeeld moet worden over alle online proposities van Telegraaf, Sanoma, PCM, RBI, RTL etc.

Zeg dat de grootse 4 partijen 80% van de markt pakken (allemaal 20%) dan is er per speler ca. 32 miljoen om te zetten. Met extra B2C/C2C omzet (classifieds, shop, vergelijken/affiliate etc.) zouden betreffende partijen de omzet uit online wellicht kunnen stretchen naar ca. 50 - 60k.

Agree? Of mis ik potentiele omzet?


Verdienen aan betaalde content of adverteerders?


Playboy in the USA verandert haar businessmodel. Hoewel Playboy content heeft waar consumenten online graag voor willen betalen, kiest zij nu toch voor een advertising-model. Door haar content gratis aan te bieden zal het bereik van de site sterk groeien en kan zij een groter beroep doen op de marketingdollar van adverteerders.

In de basis geloof ik in deze strategie. Dat betekent wel dat Playboy in staat moet zijn om het bereik daadwerkelijk te verkopen cq. een goede fillrate te realiseren. Met alleen een groot bereik ben je er niet. Een sterke salesforce die bij voorkeur geintegreerd verkoopt (print en online) is key. Daarnaast moet er voldoende advertisingmoney in de markt is om uberhaupt het bereik kwijt te kunnen.